Privatekonomiska tips för 2010

Svenska Dagbladet har idag genomfört en intervju med fyra privatekonomiska experter om vad man bör tänka på inför det stundande året. Nedan följer en kort sammanställning av de tips som kom från dem.

Ylva Yngvesson – Swedbank

Yngvesson menar på att de viktigaste tipsen inför 2010 är att försöka få kontroll över vart pengarna tar vägen.Det är viktigt att veta vad man faktiskt använder sina pengar till. Dessutom tycker hon att man skall öka sparandet för att på det viset få större möjligheter livet. Du bör också se över skyddsnätet som du har möjlighet att ha kring dig och din familj. Teckna de försäkringar som är nödvändiga för att alltid ha ett fullgott skydd.

Gunilla Nyström – SEB

Nyström menar på att en av de viktigaste sakerna inför 2010 är att börja spara ihop en buffert. De oförutsägbara utgifterna kommer alltid när man minst anar det och att alltid vara beredd med en buffert är A och O. Dessutom bör man också gör sig beredd på att räntehöjningarna är på ingång. Spara ihop mellanskillnaden mellan dagens låga ränta och en mer normal ränta för att klara av höjningarna smidigare. Dessutom rekommenderar hon sambos med barn att gifta sig. Mest för juridikens skull.

Ann-Sofie Magnusson – IKANO Bank

Magnusson menar på att det absolut viktigaste är att börja amortera lånen nu när räntorna är så låga. Det är viktigt att tänka långsiktigt och hon menar också på att man skall sätta sig in i ett fondsparande för att kunna förbereda framtiden. Det är också mycket viktigt att förbereda tiden när man är gammal och därför uppmanar hon alla att gå in och anmäla sig för pensionen och därmed fördela både tjänstepension och premiepension.

Ingela Gabrielsson – Nordea

Gabrielsson tycker att alla skall försöka sätta sig ner och skriva ihop en budget för 2010. Planera alla större utgifter. Dessutom skall man om man har ett bolån amortera så mycket bara är möjligt nu när räntan är så låg. Bind gärna räntan delvis eller som helhet, det kommer löna sig. Man bör också se över sitt sparande och sina buffertar. Finns det tillräckligt för de utgifter som kan komma att uppstå.

Hela artikeln hittar ni här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *