Svenska kronan fortsatt svag

Den svenska kronan är rekordsvag och nivåerna kan närmast jämföras med de vi såg för ett decennium sedan. Anledningen till detta är en låg styrränta i kombination med en inflation som inte stiger. Så länge inte inflationen stiger vill inte Riksbanken höja räntan och kronans värde kommer således inte stiga inom snar framtid.

Hur påverkar då den svaga kronan vår privatekonomi? Främst märks de låga nivåerna när vi åker utomlands. Svunnen är den tid då en euro motsvarade 100 svenska kronor. Istället får du betala betydligt mer än så när du växlar in dina surt förvärvade pengar. Med anledning av detta är det också många människor från andra länder som nu reser till Sverige. Detta då de får mycket för sina pengar här just nu.

Andra tillfällen då du kan märka av den svaga kronan är när du är i mataffären. I Sverige importerar vi nämligen väldigt mycket mat och den mat vi nu importerar kostar med. Detta gör att även du får betala mer när du köper maten i affären. Det kan handla om inköp av kaffe, grönsaker och frukt. För att minska påverkan kan du försöka handla mer av de varor som är producerade i Sverige. På så sätt kommer du kunna spara några kronor samtidigt som du faktiskt bidrar till att miljön blir bättre med mindre utsläpp.

Du som är företagare och säljer varor som importeras har säkert inte kunnat undgå den svaga kronan. Inköpen blir dyrare för dig vilket också resulterar i att du måste höja dina priser. Detta kan bidra till minskade kunder och på så sätt påverka hela företaget. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att det inte är så många som gynnas av de nivåer vi ser på kronans värde just nu.