Cypern i kris

För er som har följt nyheterna är ni säker redan medvetna om krisen i Cypern och alla turer kring den. Om inte så handlar det om att landets banker har stora finansiella problem och för att lösa den finansiella bankkrisen har EU och IMF beviljat ett nödlån på 10 miljarder euro, men till hårda krav.

Lånet från IMF och EU kommer inte helt utan krav. Till en början skulle en engångsskatt på alla insatta medel hos de cypriotiska bankerna att införas. Men efter stora protester i Cypern röstade landets parlament ned förslaget och nya förhandlingar med eurogruppen inleddes.

Nu har Cypern och eurogruppen enats om en lösning vilket innebär att Laiki Bank, en av landets största banker, kommer att läggas ned och att alla konton under 100 000 euro förs över till landets största bank Bank of Cyprus. De övriga kontona i Laiki Bank ska flyttas till en temporär bank som sedan ska avvecklas med tiden. Även i Bank of Cyprus kommer konton över 100 000 euro att frysas tillsvidare.

Om Cypern inte hade beviljats ett nödlån hade landet sannolikt gått i konkurs, vilket hade skadat euron och EU. Hur utvecklingen kommer att fortlöpa nu är osäkert och under onsdagen så tappade euron i värde mot den svenska kronan.Just kostar en euro cirka 8,32 svenska kronor.

Lämna en kommentar