Mäklarna är ett märkligt släkte

Idag kommer rapporter om att allt fler mäklare anmäls till Fastighetsmäklarnämnden än tidigare. Föregående år var ett ganska lågt år i statistiken men nu verkar den vara på väg uppåt igen. 141 bostadsmäklare har anmälts den första halvan av 2010 varav 33 stycken av dessa blev varnade. INGEN blev av med sin registrering som mäklare. Jämfört med föregående års hela siffror på 272 så går det alltså mot fler anmälningar om trenden håller i sig.

Vad handlar då anmälningarna om? Framförallt handlar det om budgivningen vid köp av bostadsrätter. Köparen är ofta osäker på om det verkligen gått korrekt till och om de pris de tvingats betala verkligen var så högt som det angavs. En hel del anmälningar handlar också om att att människor känner sig lurade eftersom det visat sig bra mycket mer fel på bostaden efter att man flyttat in och inte fått information om.

Varför sker det fler anmälningar då? Experter tror att mycket handlar om att allt fler mäklare utbildas och finns på marknaden samt att fler fastighetsaffärer görs. Dessutom är det mer känt att det går att anmäla mäklare, något som inte varit speciellt vanligt tidigare. Man vill ju gärna friställa mäklarna från ansvar och menar på att det inte tyder på att mäklarna blivit sämre.

Personligen tror jag inte ett dyft på ”experternas” utlåtanden. Fler mäklare utbildas och fler affärer genomförs. Det köper jag rakt av men givetvis har även mäklarna dragits med i det mer kapitalistiska tänkande som charmat samhället de senaste åren. Givetvis vill en mäklare tjäna så mycket pengar som han kan och har man då provisionsbaserad försäljning så riskerar man alltid att mäklaren på något sätt trissar upp affären mer än vad den skulle behövt göras. Det är svårt att kontrollera om de gjort fel men att 33 mäklare fått varningar och INGEN fått sin licens tillbakadragen anser jag vara anmärkningsvärt. Om 22 procent, det vill säga var femte mäklare fälls efter en utredning så torde väl någon vara så pass allvarlig att det genererar mer än en varning? Tycker det verkar oerhört märkligt och tycker att det är bra att fler granskas. Branschen behöver synas.

Jag tror på de mäklarfirmor som valt att gå mot fasta avgifter oavsett försäljningspris. Helt rätt väg att gå för att inte fullständigt tappa förtroende.

Lämna en kommentar