Svenskarna vill fortfarande inte ha euron

Svenskarna ställer sig fortfarande negativa till ett införande av den gemensamma europeiska valutan, Euro. Mer än hälften av de tillfrågade i SEB:s purfärska undersökning, nästan 55 procent, skulle rösta nej till införandet. Ja-sidan får bara 37 procent i undersökningen som totalt omfattade 1004 intervjuer som gjorts i aprils första dagar. Det innebär att motståndet till euron nu nått sina högsta nivåer sedan 1997 då mätningarna började göras.

Gapet mellan Ja och Nej-sägarna på 18 procent har inte varit så stort sedan 2007 och nivån på 55 procent nejsägare har alltså aldrig varit så stort.  SCB´s expert tror att det här helt och hållet har att göra med länder i Europas osäkerhet som de senaste månaderna varit påtagliga.

Kvinnor är mest negativa till euron sett till könsandelen. Andra faktorer som påverkar i åsikterna är hur ens inkomst- och utbildningsnivå ser ut.  De som är mest positiva till euron är över 50 år, har högskoleutbildning och hög inkomst och bor i radhus/villa i Stockholm.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *