Ta bort avdragsrätten för det privata pensionssparandet

Det tycker en grupp erkända namn som gjort en studie under ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Gruppen menar att regelverket som finns för det privata pensionssparandet inte är tillräckligt tydligt om vad som gäller. Många låginkomsttagare luras in i bolagens pensionssparande men kommer aldrig får njuta speciellt mycket av pengarna. Det här skriver E24 i en artikel idag.

Det finns cirka två miljoner privatsparande svenskar som ser fram emot en lite bättre pension än de som inte sparar några pengar. Idag får man göra avdrag på sparande till pension upp till 12 000 kronor och det gör det därför inte speciellt lönsamt att plocka undan just mer än 12 ooo på ett år. Det visar sig emellertid nu att den morot som finns gällande avdrag bara är något som de med högre månadslön än 31 000 kronor kan tillgodogöra sig under sin pension.

Idag kan det faktiskt vara så att människor som sätter av pengar till privat pensionssparande och som inte når upp till brytpunkten kan komma att få en högre skattesats och därmed bli missgynnade under sin pension. Det är därför oerhört viktigt att känna till de villkor som gäller ditt privata sparande hos den bank eller det institut som du använder dig av. Dessutom skulle en avskaffad avdragsrätt ge 4,3 miljader extra i stadskassan.

Läs mer om pensionen här.

Lämna en kommentar