Undvik Fas 3 – för allt du gör

Fas 3 är ett arbetsmarknadsåtgärd som är hårt kritiserad. Människor beskriver det som ett vuxendagis eller fängelse. Och när man väl kommer dit så är det väldigt svårt att komma tillbaka till arbetslivet.

Endast en procent av de som är satta i Fas 3 kommer tillbaka till arbetsmarknaden. Då är det viktigt att man inte hamnar där, till och börja med.

Först och främst är det ytterst viktigt att man är med i a-kassan, så man har någon form av trygghet. Men a-kassan kommer du endast få under en begränsad period och om du inte har hittat ett jobb innan dess så är det även bra att ha annan trygghet.

Det finns olika arbetslöshetsförsäkringar som man kan betala för att få en del av sin lön, varje månad, om man blir arbetslös. Ofta erbjuder ditt fackförbund sådana försäkringar, så vänd dig dit och fråga vad som krävs.

Ett annat alternativ, som mycket annat, är att ha ett eget sparande. Här går åsikterna isär om hur mycket man bör ha i buffert. En månads, tre eller sex månader och så vidare. Här får du känna av själv vad som krävs, men det är viktigt att du har ett buffertsparande.

Ett buffertsparande borde märkas till specifika ändamål annars är risken att pengarna går till annars än när de verkligen behövs. Välj då en långsiktigt sparande i fonder, aktier eller någon form av sparande som ger en bra avkastning.

Lämna en kommentar