Elpriser upp i vinter igen?

Det är i vilket fall vad man får erfara om man väljer att läsa DN.se idag. Det brukar heta att ”Man lär sig av sina misstag”. Det är ett bra ordspråk och något som dessutom brukar fungera. När jag då läser om att de svenska kärnkraftverkens årliga inspektioner åter igen är försenade så vet jag inte om jag skall skratta eller gråta.

Ni kommer ihåg föregående vinters hutlösa elpriser? Kylan slog till som aldrig förr och kostnaden för en kilowattimme skenade direkt då bristen på el var ett faktum. Mycket av problemen hade kunnat undvikas om det inte vore för att flera av de svenska kärnkraftsverkens reaktorer stod stilla och vi därför hade ett rejält underskott i elproduktionen. El kan som veterligen inte lagras utan förbrukas samtidigt som den produceras, något som då innebär att minskad produktion vid extremkyla föranleder underskott.

Det är en ganska enkel ekvation som presenteras och givetvis är det något som elbolagen också känner till. Eller? Det riktades en hel del kritik mot chefer i el-branschen för den dåliga planeringen med stängda reaktorer. Jag har någonstans en liten förståelse för sådana misstag eftersom ingen kunde förutspå sådan kyla. Det var ju trots allt inte bara elen som brakade samman under vintern 2009/2010. Det jag däremot stör mig rejält på är att man inte drar lärdom av det hela. Nu vet vi att det KAN komma extremkyla och det är därför ganska sunt att vara förberedd. När man då läser att inspektionerna har uteblivit och framskjutna.

Det är olyckligt att man har skjutit fram revisionerna till sent på året. Man borde lägga revisionerna under lågsäsongen, säger Niklas Damsgaard, som är energiexpert på konsultföretaget Econ Pöyry.

Det kan inte kräva många högskolepoäng för att räkna ut att det är under sommaren som inspektionerna skall ske och under vintern som produktionen skall toppa. Det kan man till och med läsa att elbolagen vill. Men varför i herrans namn kan inte det här planeras bättre. Oavsett hur, när och varför det görs så är det konsumenterna som blir lidande i det sista ledet. Det är också de som får betala. Priserna går upp för att täcka kostnaderna att köpa in el och det läggs också på mot priset för kund.

Den här fria marknaden med fri konkurrens mellan elbolagen och den reform som skulle ändra på allt blev inte riktigt så bra som det var planerat. Det visar sig gång på gång. Nu är säkert inte det sista ordet sagt i det här och det kan mycket väl vara så att det hinner inspekteras klart innan kraften behövs. Det kan också vara så att det blir en rekordvarm vinter och ingen behöver använda elen på samma sätt. Om detta kan vi bara spekulera.

Det finns två andra ordspråk som jag tycker säger mycket och som ständigt används.

Den förberedde överlever” och ”En gång är ingen gång men två gånger är en gång för mycket”.

Två ordspråk som Elbolagen kanske skulle fundera både en och två gånger extra på.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *