Sänkta avgifter hos Smslånebolagen

DN.se brukar vara en populär tidning för oss här på Ekonomiskt.se att relatera till och det fortsätter vi med att göra. Det dyker ständigt upp artiklar som är intressanta i ett privatekonomiskt perspektiv och så har även skett idag. Det har nu blivit känt att alla de SMS-lånebolag som finns på svenska marknaden har blivit bättre på det som de tidigare kritiserats för, nämligen att påvisa kostnader för de lån som kunder kan ta hos dem. Konsumentverket har granskat 29 av de 30 bolag som verkar på den svenska marknaden och det har gett effekt. 20 bolag har sänkt eller tagit bort det som de valt att kalla för avgift. Ett begrepp som kommer förbjudas i årsskiftet där den nya konsumentkreditlagen träder i kraft. Alla bolag blir där skyldiga att påvisa den effektiva räntan för att det skall bli tydligare att jämföra med andra lån som går att ta.

Av de 30 bolag som fanns hade alltså 20 gjort rätt för sig och påvisat både räntor och sänkta avgifter. 10 av bolagen har dock en bit kvar där man inte påvisat vilka kostnader som tas ut för att täcka krediten. Något som Marknadsdomstolen kan få ta ställning till om det inte sker än bättring inom den närmsta tiden. Tre företag valde att lägga ner sin verksamhet efter granskningen men det är oklart varför. Det går bara att spekulera i.

Det som är intressant i det hela är att trots att påtryckningar har kommit och att visualiseringen av kostnader nu har blivit bättre så är fortfarande kostnaderna lika höga för att ta själva lånet. Bolagen har minskat ”fasta avgifter” men istället höjt räntan så det är fortfarande lika dyrt att ta ett smslån, det går inte att komma ifrån. Här har ju emellertid inte Konsumentverket mycket att komma med eftersom det måste vara var mans eget ansvar om vilka lån man tar och tar. De som trots påvisningar om tusentals procent i ränta ändå väljer att ta ett smslån måste någonstans falla för uttrycket – Skyll dig själv.

Här menar många på att det inte ä så lätt att säga på det sättet, alla har det inte så lätt och det finns folk som inte har någon annan utväg och så vidare. Jag håller inte med. Det måste ALLTID finnas en annan väg än att välja smslånet. Dessutom är det inte så att bara för att man tar ett smslån så är det kört. De som tar ett lån en vecka innan lönen och sedan betalar tillbaka det när pengarna kommer blir aldrig satta i en skuldfälla. Problemet är att smslån ofta lockar till sig folk med redan svåra ekonomiska bekymmer som inte tror att ett smslån eller två kan göra saken så mycket värre. Alla vet hur oförmånliga lånen är och ändå ökar de lavinartat. Det är en ekvation som är svår att få ihop.

Det viktiga i hela den här diskussionen nu är i vilket fall som helst att smslåneinstituten kommer bli skyldiga att redovisa räntekostnaden. Eftersom en ränta normalt baseras på år och i smslånens fall skall betalas tillbaka inom 30 dagar så sticker det iväg till ofattbara procentsatser snabbt. Det här gör garanterat att många kommer fundera både en och två gånger innan man skickar iväg smset.

Det är rätt stor psykisk skillnad att ta ett lån på 3000 kronor och betala 500 kronor i avgift än att ta ett lån på 3000 kronor och betala 552 %  i ränta...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *