Världens ekonomi klyvs

Det är inte speciellt mycket snack om finanskrisen nu längre, särskilt inte på svensk basis. Det är emellertid ganska konstigt eftersom flera ekonomier påvisar att tillväxten åter igen har avstannat och man nu ser en negativ trend komma tillbaka. Det kan vara så att krisen blåstes av lite för enkelt och att man nu får syna för de besluten. Metro´s riksupplaga skriver idag ett reportage om de olika stora ekonomierna och deras status och personligen tyckte jag det var väldigt intressant.

USA
Det land som från början såg ut att hitta tillbaka fortast var USA. Som det ser ut nu så har den amerikanska centralbanken precis bekräftat att ekonomin åter igen har börjat bromsa in.

Kina
Världens just nu bästa ekonomi. Kina har istället problem med att det går för mycket uppåt och försöker bromsa in ekonomin med hjälp av politiken. Kina börjar också få känningar av en fastighetsbubbla som börjar att spricka.

Japan
Japan har gått bra senaste tiden men nu kommer det rapporter om att det även här börjar vända. Tillväxttakten sjönk under andra kvartalet med bra mycket mer siffror än vad experterna hade räknat med.

Tyskland
Tyskland är den ekonomi i Europa som går absolut bäst. Ekonomin växte under andra kvartalet och de som är absolut gladast för detta är Sverige som har väldigt stor export till just Tyskland. Går Tyskland bra så går Sverige bra, det är ett bra riktmärke.

Både Spanien och Grekland har det fortsatt tufft även om underskotten blivit något bättre i Grekland. I Spanien har människor så mycket skulder att det är svårt att se ett slut på eländet.

I Sverige då? Jodå, det går rätt hyfsat här och det är troligtvis därför som vi inte läser och hör lika mycket om krisen längre. Eftersom det ekonomin fortfarande är på väg uppåt här läggs fokus på de glädjande nyheterna istället för att rapportera om nedåtgående ekonomier runt om i Världen. Problemet är väl bara det faktum att alla ekonomier på något sätt är sammanlänkade. Om det nu vänder i USA, Kina smäller sin fastighetsbubbla och Japan fortsätter med sämre tillväxt så kommer det garanterat få konsekvenser, både här och i Tyskland.

Jag sammanfattar dagens inlägg och nyhet med ett klassiskt ordspråk, precis som igår. Ropa inte hej förrän vi är över ån.

Lämna en kommentar