Begreppet Räntefritt lån

Då och då händer det att du går förbi en reklampelare eller får hem en tidning med annonser som handlar om erbjudanden till räntefria lån. När de här erbjudandena dyker upp är det läge att ställa sig frågan: ”Vad är haken?”. Generellt sett kan man faktiskt säga att det finns inga räntefria lån. Alla kreditgivare har någon form av vinstintresse och vill alltid ha avkastning på sina utlovade pengar. Det vanligaste exemplet som företag använder sig av är att istället för ränta, kalla kostnaden för avgifter. Exempel på sådana avgfiter kan vara en uppläggningsavgifter eller hanteringsavgifter.

Som ett exempel kan vi ta Mediamarkt som i somras erbjöd 30 månaders räntefritt lån utan några avgifter, presenterat i en stor annonskampanj. Lånet erbjöds av Nordea finans och hade således inget med elektronikhandlaren att göra när köpet väl hade gjorts. Sannolikt är ändå att Nordea finans knappast ger kredit helt gratis. Lånet sas vara räntefritt och det fanns inga kostnader knutna förutsatt att man höll sig till villkoren. Om man däremot hade missat en betalning, betalat i för sen tid med så lite som en dag för sent så kommer kostnaderna hopa sig. En missad dag kan leda till en förseningsränta på kvarvarande belopp och räntan är inte ett par procent. Kreditgivaren har stenkoll på hur många som missar att betala i tid och kommer att tjäna bra med pengar på sitt ”räntefria lån”.

Det är just vid sådana här tillfällen man skall vara på sin vakt. Går du i TV-butiken eller sitter och surfar runt på sajter som säljer produkter på avbetalning utan räntor och så vidare, läs alltid det finstilta. Det finns alltid en hake.

Trevlig helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *