Bomarknaden stabil under augusti

Idag släpper Mäklarstatistik sin månatliga information om den svenska bostadsmarknaden. Under augusti månad steg de svenska bostadspriserna med åtta procent i genomsnitt. Bostadsrätterna gick upp med åtta procent medan villorna sjönk med en ynka procent.

Om man fortsätter att jämföra priserna med tidigare perioder så kan man se att den senaste tremånadersperioden har priserna legat still sett till tremånadersperioden innan dess. Det enda som hänt är egentligen att villapriserna har stigit med en procent, annars ligger allt annat oförändrat. Dock är siffrorna något annorlunda om man ser på senaste året då bostadsrättspriserna stigit med elva procent samtidigt som villapriserna har ökat med sex procent.

Saxade följande kommentar från privata affärers nätupplaga idag.

Just nu har vi en situation med tre speciella faktorer som skulle kunna påverka bostadsmarknaden relativt mycket. Vi har ett riksdagsval, införandet av bolånetaket och räntehöjningar. Dock ser vi inte att någon av dessa faktorer skapar osäkerhet bland köpare och säljare och påverkar prisutvecklingen. Vi har just nu en bra balans mellan ett stort utbud och en stark efterfrågan”, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Han har nog en poäng i det där. Särskilt gällande bolånetaket och valet. Det är ordentliga rörelser i olika löften hit och dit nu den sista veckan och jag inbillar mig att folk är försiktiga och väntar med att binda upp sig i bostäder innan valet är avgjort. Det kan ändå få stora betydelser beroende på vilken politik som styr nästkommande period med RUT-avdrag, ROT-avdrag och Jobbskatteavdrag. Det kan handla om mycket pengar för hus- eller bostadsrättsägaren i slutändan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *