Bröllop på ingång? Glöm inte bort kostnaden.

Att människor gifter sig är inget nytt och något som gjorts under en mycket lång period. E24.se har idag en intressant artikel om vad bröllop egentligen kostar. Faktum är att ett genomsnittligt bröllop kostar drygt 50 000 kronor. 11 procent av de svenskar som gifter sig har emellertid ett dyrare bröllop än så. Där är kostnaden mer än 100 000 kronor. Det är emellertid lika radikalt åt andra hållet eftersom 21 procent av de tillfrågade hade ett bröllop som kostade under 10 000 kronor.

Det är Swedbank som gjort undersökningen genom institutet för privatekonomi vilket påvisar att det här är i högsta grad en privatekonomisk fråga för många familjer. Undersökningen visar att det är de par som bosatt sig i storstäderna som väljer att lägga mest på bröllopet. Andra tendenser om vilka som väljer att lägga mer pengar på bröllop är personer som gifter sig för första gången, de som har hög månadsinkomst och de som gifter sig kyrkligt.

Sett till vad det är som kostar är det givetvis så att det är festen på ett bröllop som kostar mest. Genomsnittet pekar på en siffra omkring 35 000 kronor. Nästa post som är avsevärt större än andra är ringarna som har ett snitt på 10 000 kronor. Cirka hälften av alla bröllopsfirare åker på bröllopsresa och då ligger snittet på 22 000 kronor för en resa. Ungefär fem procent lånar pengar till bröllop och ungefär en procent finansierar bröllopet helt och hållet med lånade pengar. Drygt 30 procent sparar pengar för att kunna gifta sig och den genomsnittliga spartiden ligger på cirka ett och ett halvt år.

Sugna på mer siffror? Här kommer några till.

85 procent av brudparen har anordnat bröllopsfest. Cirka hälften a dessa bjuder mer än 50 personer. Medelantalet för besökande gäster ligger på 67 stycken och det är givetvis vanligare att fler gäster är bjudna vid första bröllopet än vid andra eller tredje. Första giftermålet genomförs oftast när både bruden och brudgummen är under 35 år.

Lämna en kommentar