Apoteket AB tror på prissänkning för receptfria läkemedel

Det är nyhetssidan ehandel.com som rapporterar om ett uttalande som kommer från Apoteket AB hur vida de receptfria läkemedlen verkligen kommer gå ner i pris eller inte som vi tidigare skrivit om här på bloggen. Enligt Eva Fernvall så kommer det uppluckrade monopolet leda till att de receptfria läkemedlen kommer gå ner i pris. Under Apotekets monopol kunde läkemedelsföretagen utnyttja att det bara var Apoteket AB som fick sälja och därmed också var tvungna att ta in alla läkemedel som fanns på marknaden. Så är inte fallet längre och det kommer påverka.

I Storbritannien kostar en tablett paracetamol från 7 öre och uppåt. Motsvarande tablett i Sverige kostar från 1,70 och uppåt. Det talar för ganska stora skillnader runt om i Europa idag. I och med att flera av de nya aktörerna kommer lansera egna varumärken med tiden så kommer priserna gå ner. Det finns ingen annan lösning. De receptfria läkemedlen kommer att börja konkurrera med varandra och det leder till att marknaden kommer trycka ner priserna.

Eva Fernvall tror på prissänkningar inom ett halvår. Det motiverar hon med att de nya aktörerna måste få tid på sig att arbeta in den nya marknaden och därmed också kunna ta fram sina egna lösningar.

Är du intresserad om vad som händer på den uppluckrade apoteksmarknaden? Läs mer på Apoteksfakta.se som tar upp information om apoteksmarknadens förändringar.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar