Buffertsparande – något alla bör göra

De flesta tycker att det är viktigt att ha en ekonomisk buffert. Men frågan är hur mycket behöver man egentligen spara? Hur ser ditt sparande ut idag?

Nordea har undersökt hur stor, eller liten, buffert många har. 40 procent har en månadslön eller mindre i buffert. Cirka 12 procent har ingen buffert alls och lika många har en nio månadslöner eller mer.

Det är lite skrämmande att folk inte har ett bättre sparande. Tänk om du bli arbetslös eller liknande, då kommer hela din värld att rasa ihop när du inte kan betala dina räkningar. Det tar ju ofta ett tag att hitta ett nytt jobb.

Så klart är det väldigt individuellt hur mycket man ska spara. Men tänk över hur mycket du rimligtvis kan behöva spara och hur länge du kan klara dig på det. Hur mycket behöver du ha disponibelt och hur mycket kan du låsa i en annan sparform.

Att ha sina pengar på ett ”vanligt” sparkonto ger knappt någon avkastning. Det är bättre att sätta in, i alla fall en del, av pengarna i en annan sparform exempelvis ett sparkonto där du låser pengarna men får ut en högre ränta. Guld är ofta en stabil sparform och guldpriset har ökat väldigt mycket under 2000-talet. Kolla runt hur du kan placera dina pengar och vilka investeringsalternativ som finns.

Att ha ett buffertsparande är viktigt, så fundera ut hur ditt buffertsparande ska se ut det lönar sig när din ekonomi får sig en törn.

Lämna en kommentar