De dolda felen skrämmer bostadsköpare

Länsförsäkringar har släppt en undersökning där man tittat på vilka orosmoment som finns hos köparna när en ny bostad skall köpas. Det är inte amorteringen eller bolånetaket som är de stora orosmolnen som man lätt kan tänka sig, utan de fel som inte framkommer på besiktningarna. Ungefär en tredjedel av de tillfrågade personerna oroar sig för det här och det är väldigt många i sammanhanget.

Ungefär 10 procent funderar mest över om de gjort en dålig affär eller inte medan andra delar av funderingarna läggs kring just räntor, dyrare driftskostnader än planerat samt oväntade utgifter som inte klaras av bufferten. Länsförsäkringars fastighetsförmedling själva säger att det viktigaste att tänka på när man skall köpa en bostad är att man är noggrann. Är man inte det riskerar man att trilla dit i de fällorna som finns. Man måste undersöka allting extremt noggrant. Man har alltid som köpare en skyldighet att uttala frågor eller oroligheter INNAN köpet görs.

Undersökningen visar även geografiska fakta beroende på vart i landet man har ställt frågorna. Det här har visat att det är framförallt personer i norra delarna som oroar sig för dolda fel gentemot de som bor i västra eller södra delarna. Människor som bosatt sig i östra delen av landet är mer oroliga för räntorna än de andra delarna och så vidare. Så det geografiska har betydelse. Dessutom visar det också att det generellt är yngre människor som oroar sig för fel än de äldre. Det faller sig emellertid ganska naturligt eftersom det ofta är yngre som gör sitt första köp och därmed är betydligt mer oroliga över ekonomi och annat.

Lämna en kommentar