Flyttskatterna hindra människor att flytta

När man flyttar från en bostad till en annan så tillkommer väldigt mycket kostnader, inte minst i de skatter som många varken känner till eller kan någonting om. Faktum är att det är en hel del som skall betalas när du bestämmer dig för att röra på dig till en ny bostad. Reavinstskatt, stämpelskatt, mäklararvode, pantbrev och lagfart. I den eventuella vinst du gör på försäljningen försvinner således också en hel del in i de svarta hålen.

Det här har uppmärksammats att få nya dimensioner när det kommer till just politiken kring att människor flyttar på sig. De höga skatterna ha troligtvis gjort att väldigt många 30- och 40-talister väljer att bo kvar i sitt hus i stället för att sälja och flytta vidare. Möjligheten för att en ny familj skall kunna flytta in i huset faller då bort. Som exempel kan det nämnas att människor som bott i en svensk snittvilla sedan 1970 och som idag säljer huset skulle i genomsnitt få betala över 700 000 kronor i rena skatter. Det är inte rimligt. Lägg då till mäklararvodet så är man snabbt uppe i närmare 900 000 kronor.

Bostadsministern Stefan Attefall har öppnat för en diskussion kring de här skatterna på en nationell nivå och det är viktigt att folk berättar vad de tycker. Därför är sådana här inlägg och artiklar oerhört viktigt. Attefall själv menar också att det största problemet på marknaden är bostadsbristen och det måste lösas.

Lämna en kommentar