Experter säger en sak – Privatpersoner tror en annan

Från alla håll och kanter kommer rapporter och varningar om att styrräntan snart kommer vända och boendekostnaderna kommer öka markant. Trots detta väljer privatpersoner att hålla på åsikten om att räntan kommer förbli låg och stabil. Detta visar en purfärsk undersökning som SEB gjort i en enkätundersökning i maj månad.

Ungefär 47 procent av de tillfrågade personerna räknar med stigande bo-priser. En siffra som går att jämföra med samma undersökning fast en månad tidigare där siffran låg på 54 procent. För den andel som räknar med lägre bo-priser inom ett år har procentandelen ökat från 13 till 20 procent. En anmärkningsvärd ökning. Alla mätningar och utfrågningar som gjorts hur vida man tror att reporäntan kommer ligga kvar på låga en procentenhet visar på att de flesta hushåll tror på en låg ränta även framöver.

”Logiskt” säger chefsekonomen på SEB, Gunilla Nyström. Hon menar på att krisen i Grekland och i övriga länder i Europa gör att privatpersoner inte tror på ökade bostadspriser. Att folk däremot tror på samma låga ränta anser hon vara anmärkningsvärt eftersom flera större institutioner har varnat om räntehöjningar vilket ofta tyder på att det kommer att ske. Hur många i undersökningen kan då tänka sig att binda sina räntor väldigt snart? 11 procent säger enkäten. Samma siffra som för en månad sedan.

Lämna en kommentar