Folkia lanserar Folklånet

Folkia har blivit ett välkänt varumärke för många svenskar med sin flitiga närvaro i tv-rutan och på olika internetsidor. De har nu lanserat sin gamla produkt under ett nytt och mer folkligt namn, nämligen stora och lilla folklånet.

Lilla folklånet kan direkt översättas till ett microlån eller ett så kallat smslån som även det har synts flitigt i media men med något mer negativ klang än vad själva varumärket Folkia har sänt ut. Ett smslån brukar ofta omnämnas som väldigt dyrt och med väldigt luddiga avtal.Ett smslån brukar heller aldrig marknadsföras med räntor utan istället har man valt avgifter som ord för att beskriva själva kostnaden. Det här fick olika statliga verk att regera och numera är smslåneinstituten skyldiga att ange den effektiva räntan vid presentation av sina lån.

Det lilla folklånet består av tre olika nivåer för förstagångskunder och i fem nivåer för återkommande kunder. Som ett erbjudande i ledet så marknadsför Folkia lånet med att de som tar lånet första gången får en mycket trevlig och lägre avgift än de som är återkommande. Ett lån på 1000 kronor kostar endast 240 kronor att låna om man betalar tillbaka lånet plus avgiften inom 30 dagar. Även nivåerna 2000 och 3000 finns med något högre avgifter.

Det låter rätt ok i en första anblick. Snabba pengar och ganska billigt. Eller? Sanning med modifikation. När man talar om räntor brukar det normalt vara på årsbasis. Ett lån på 1000 kronor med en avgift på 240 kronor skulle få räntan 240/1000. En ränta på 24 procent. I månaden. Det är just det här som är problemet. En ränta på årsbasis är 12 månader. En ränta från ett smslån med återbetalningstid på 30 dagar är på en månad. Motsvarande normal årsränta för det här lånet blir således 24 x 12 % = 288 %. Inte lika häftigt.

Ännu tråkigare blir det när man börjar prata om den effektiva räntan som tar hänsyn till alla kostnader vid ett lån och sedan översätter det till en ränta. I Folkias fall med 1000 kronor för 240 kr blir den effektiva räntan 987 procent. Vilken normalt funtad person skulle ta ett lån med räntan 987 procent på en vanlig bank? Ingen.

Tänk efter innan ni tar era smslån och när ni har tänkt, släng tanken och skippa det.

Lämna en kommentar