Höga elpriser att vänta under maj månad

Är det inte för mycket vatten så är det för lite. i vinter fick vi uppleva mycket dyra elpriser på grund av den ihållande kylan med mängder av snö samtidigt som kärnkraften stod för underhåll. Nu när vårfloden skall ge vattenreservoarerna mycket vatten så uteblir det. Framförallt är det Norges fel att priserna nu går upp. Deras vattenlagring är mer eller mindre helt utebliven och därför måste de istället importera el, bland annat från Sverige, som själva har dåliga reserver.

Kol och olja har stigit i priser då Kina har valt att importera stora mängder vilket gjort att priserna även där gått upp. Maj månad är generellt årets billigaste el-månad med låga priser. Så kommer det vara i år också men problemet är att kilowattpriset ändå ligger 3 – 15 öre högre än föregående år.

Vattenkraft säger ni? Vem använder det? Jo det gör vi alla. Ungefär 50 procent av nordens elproduktion kommer från vattenkraft och vi är väldigt känsliga för dåliga vårfloder. Om det inte rättar till sig snart kommer vi få lida för det här även i höst.  Skillnaden i ett blött och ett torrt år kan handla om 100 terawattimmar. Nordens totala krav ligger på cirka 300 terawattimmar. Då förstår man att det kan få konsekvenser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *