Höstbudgeten framlagd

Idag presenterade Anders Borg Alliansens budget och det var inte mycket överraskningar vilket givetvis var väntat. Nu kan Alliansen fortsätta att driva igenom sin politik och därför blir det liknande budgetlösningar från föregående mandatperiod. Det här är vad som sas;

Pensionärerna

Det blir sänkta skatter för pensionärerna. Främst är det garantipensionärerna som kommer märka av minskningen och det ger ett par hundralappar extra i månaden.

Barnfamiljerna

Det kommer ske en höjning av det särskilda bostadsbidraget på mellan 350 kronor till 600 kronor. Förslaget kommer dock inte införas förrän 2012.

Studielånen

Lånedelen i studiemedlet kommer att höjas med 500 kr i månaden från och med den förste juli 2011.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning av privatbostadsfastighet och dess avdragsgräns kommer höjas från 12 000 kronor till 18000 kronor per år.

Tobaksskatten

Punktskatten på cigaretter höjs med drygt åtta procent och på snus med ungefär elva procent. Skatten på öl och vin kommer också höjas med någonstans kring 13 procent.

Om regeringen arbetar upp ett budgetunderskott är det också meningen att det skall komma till några ytterligare ändringar. Bland annat vill man införa femte steget av jobbskatteavdraget samt att man också vill höja gränsen för den statliga inkomstskatten. Det finns också ambitioner att göra a-kassan obligatorisk samt halvera momsen för restaurangtjänster.

Lämna en kommentar