Premieobligation 10:2 på gång

Så var det äntligen dags för Riksgälden att leverera den andra premieobligationen för året, den som nu får namnet 10:2. Mellan den 13 – 26 oktober är det alltså fritt fram för att människor att köpa in sig på ett antal premieobligationer och där med öka chansen radikalt om att vinna 175 kronor, 500 kronor, 1000 kronor, 5000 kronor eller 1 000 000 kronor.

Att köpa in sig på premieobligationer kan för många vara förvirrande eftersom man inte riktigt har kontroll på hur det egentligen fungerar. Kortfattat kan man säga att när man köper en premieobligation som ingår man i en form av sparande men där pengarna inte ökar i värde med hjälp av någon ränta eller avkastning utan här kan pengarna bara öka i värde om du vinner i ”tävlingen”. Premieobligationer är numrerade och det kommer ske en vinstdragning på ett antal nummer som betalar olika summor. Givetvis så kommer de flesta som köpt inte vinna men chansen finns ändå där.

När dragningen är gjord så finns det ett förutbestämt datum, satt av Riksgälden, när pengarna skall betalas tillbaka. Du får således tillbaka alla pengar du stoppat in i premieobligationen och ingenting får förlorat, förutom den ränta du skulle fått av pengarna om du haft dem kvar i någon annan sparform. Priset på premieobligationerna ligger på 5000 kronor och löptiden är fyra år. Det innebär att du får tillbaka dina pengar någon gång på hösten 2014.

Varför finns en premieobligation? Vad tjänar staten på att göra det här? Om du vill läsa mer om konceptet så rekommenderar vi Allt om Sparas omfattande guide till premieobligationer.

Lämna en kommentar