Hushållsbudget

SvD publicerade igår en intressant artikel som gjorts tillsammans med Charlie Söderberg, mest känd som Charlie i Lyxfällan, där de listar en hushållsbudgets omfattning. Följande går att läsa i artikeln.

1: Boendet

Här skall du räkna med saker som går att härleda till ditt boende. El, sophämtning, lån, amortering, räntor, fastighetsskatt och uppvärmning. Det är tunga poster som givetvis äter upp mycket av din ekonomi och därför blir det än mer viktigt att hålla koll på siffrorna. Gör gärna lite undersökningar genom olika jämförelsetjänster som finns på Internet som bara på några minuter ger dig svar på tal om vad som faktiskt är billigast.

2: Maten

Matlåda till jobbet blir billigare i längden, Storhandla på stormarknaderna eftersom priserna är billigare utanför stan eller tätorten. Försök dock göra inhandlingarna i lugn och ro. Stress och hunger skapar onödiga impulsköp.

3: Kläder

Handla på REA och ha klart för dig vad det är du behöver innan du ger dig ut. Finns det oklarheter kommer människor alltid att köpa saker som inte behövs. Släng heller inte de kläder som du vill bli av med utan försök istället att sälja dem. Folk köper mer än vad man tror.

4: Transport

Att köra bil är svindyrt. Ställ bilen och ta cykeln eller åk kollektivt. Är bilen ett behov så köp för allt i världen inte en ny bil. En ny Volvo V70 kostar 400 kronor om dagen hela första året man har den, oavsett om man kör eller inte. Härlig värdeminskning?

5: Övrigt

Placera in fritidsaktiviteter, semesterresor, saker, teknik och presenter. Sälj av sånt som ni inte behöver och få pengar för det istället. Svenskar är världsmästare på att ha prylar liggande. Sälj av saker för samma summa som den nya kostar.Det blir bra i längden.

6: Sparande

Viktigt, viktigt, viktigt. Bestäm hur mycket du skall spara och se till att göra det. Sätt först undan det du skall spara och sedan betala allt som måste betalas. Gör du sparandeöverföringen sist blir det inget kvar.

Allt klart? För mer information om sparande, besök Allt om Spara.

Lämna en kommentar