JAK Medlemsbank och Ekobanken

Vi vet ju att det finns många olika banker och låneinstitut där ute på marknaden och många ser egentligen ut på precis samma sätt men att namnen skiljer dem åt. Det finns emellertid några banker som valt att sticka ut lite mer än andra genom att rikta in sig på en mindre målgrupp och med annorlunda förutsättningar. Vi tänkte presentera två av dem kortfattat här nedan.

JAK Medlemsbank

JAK Medlemsbank är en kooperativt ägd bank som lånar ut och låter folk spara hos dem utan att varken betala eller ge ut någon ränta. Man vill sända ut signalen om att det inte skall kosta pengar att låna eller spara pengar. Banken har ett flertal olika sparmöjligheter som skall passa de flesta människor. Istället för ränta när det kommer till lånen så tas istället en så kallad låneavgift ut. Avgiften har fått mycket kritik eftersom många menar på att den här typen av avgifter kan liknas vid smslånen som också brukar marknadsföra sig med att inga räntor tas ut. Avgiften blir översatt till en effektiv ränta istället mycket hög och det blir dyrt att låna pengarna.

JAK Medlemsbank täcks av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer om JAK Medlemsbank hos Allt om spara.

Ekobanken

Ekobanken är också en bank som anses vara lite annorlunda än de övriga som finns på marknaden. Här har man valt att profilera sig som en bank som tänker mer på den ekologiska utvecklingen. Man skall erbjuda ett etiskt korrekt sparande, både till privatpersoner och organisationer. Den främsta verksamheten handlar om att låna ut pengar till företag eller organisationer som har en affärsidé som gynnar den ekologiska utvecklingen på längre sikt. Banken är en medlemsbank och ägs således av sina medlemmar.

Ekobanken täcks också av den statliga insättningsgarantin.

Läs mer om Ekobanken hos Allt om Spara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *