Indexfonder – ett bra alternativ

Indexfonder är ett bra alternativ för den som vill undvika de höga fondavgifterna. Samtidigt så har du inte möjlighet att få en väldigt hög avkastning, men å andra sidan så behöver du inte ta en lika stor risk.

Att investera i indexfonder är inte helt riskfritt. Om marknaden sjunker, som nu senast, så kommer indexfonderna att följa efter. Men om du är lite förutseende och läser marknaden så kan du undvika detta genom att byte till exempelvis räntefonder innan marknaden svänger nedåt. Det är förstås inte en enkel sak att förutse att marknaden kommer att gå ned, men om man ser varningstecken så får man vara snabb att agera, och kanske spara i räntefonder några månader.

Att spara i indexfonder kommer med en låg förvaltningsavgift på lägre än en procent. Om du väljer att spara i Avanza Zero så kommer du undan utan någon avgift överhuvudtaget. Om du jämför två indexfonder som kommer följa OMX 30 så är avgiften den enda skillnaden och varför då inte välja den som lägst? Att skapa ett konto hos en bank kostar oftast inget.

Indexfonder slår också de aktivt förvaltade fonderna i många fall. Dock kan de aktivt förvaltade fonderna skjuta i höjden under en period, vilket indexfonderna inte har samma möjlighet till.

Lämna en kommentar