Spara med fonder

Att spara i fonder är väldigt populärt numera. Men vad innebär det och vilket alternativ passar dig? Det kan bara du svara på och det avgörs ofta av vilket risktagande du är villig att ta.

Läs nedan om de vanligaste fonderna som du kan välja mellan.

Aktiefonder

Aktiefonder består helt eller delvis av aktier och minst 75% av fonden måste bestå av aktier. Som alla förstår är aktiemarknaden en osäker plats att placera dina pengar vilket gör aktiefonder till en osäker investering och ett stort risktagande.

Indexfonder

Ett smart alternativ är att spara i indexfonder eftersom dessa oftast har lägre avgifter. Men om marknaden går ned så följer dessa efter och då gäller det att vara vaksam.

Blandfonder

Om du tycker att aktiefonder är ett för stort risktagande och att räntefonder ger för lite avkastning, är blandfonder ett bra alternativ eftersom de betår av räntebärande papper samt aktier. Fördelningen avgör hur stort risktagandet och avkastningen kommer att bli.

Fond-i-Fond

I en fond-i-fond så ingår endast andra fonder och förvaltaren har mandat att flytta kapitalet mellan olika typer av fonder. Men se upp med förvaltningsavgifterna som kan gå i taket eftersom du betalar förvaltningsavgifter för fonder i fonden samt för font-i-fonden i sig.

Hedgefonder

Alternativet för den erfarne som vill differentiera sin portfölj då hedgefonder ofta inte följer marknaden på samma sätt som aktier gör. Det gör hedgefonder till ett bra alternativ om du sprida riskerna i din portfölj. Dock är hedgefonder ett osäkert alternativ eftersom utvecklingen av fonden består till stor del av förvaltarens skicklighet.

Räntefonder

Räntefonder är det säkraste alternativet för sig som vill få en bättre avkastning är ett sparkonto men som samtidigt inte tar någon större risk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *