Indexfonder har svårt att följa index

Att välja indexfonder låter ofta som en bra idé. En fond som följer index borde väll alltid ge bra avkastning i goda tider? Om det ändå vore så väl.

En indexfond påverkas av framförallt tre faktorer; utvecklingen av index, hur index följs av fonden samt vad för förvaltningsavgift som tillkommer med fonden. Den sista faktorn är den som gör att det blir svårt för fonden att slå index. Man ligger alltid ett steg efter då man gör avstamp i sin avkasning. Då man ofta har en förvaltningsavgift på 1-2,5 procent.

När man väljer indexfond bör man läsa på noga hur index följs och vilken risk de tar för att följa index. Vissa indexfonder väljer ibland att köpa de aktier som påverkar index mest. Detta gör att det ibland kan gå bättre för fonden, men också sämre. Detta gör att fonden utsätts för en störra risk.

Så det är viktigt att hålla koll på hur indexfonden verkligen följer index eller om den ofta har dippar eller toppar samt att man äver håller koll på förvaltningsavgiften som kan ta en stor del av din avkastning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *