Investeringskonto – en ny sparandeform?

Dagens Industri skriver idag att det tidigare diskuterade investeringskontot nu kommer bli verklighet inom ett par veckor. Ett investeringskonto går att jämföra med en kapitalförsäkring med den skillnaden att skatten kommer bli något högre. Poängen med de här två formerna av sparande innebär att man inte behöver betala någon reavinstskatt vid försäljning utan istället betalar man en årlig skatt för innehavet. På så vis blir skatterna lägre än vid normalt sparande som sker vid aktiehandel eller fonder.

Investeringskontot beräknas få en årlig skatt på 1,2 procent, jämfört med kapitalförsäkringens 0,75 procent. Alltså högre men ändå lågt. Problemet man har sett med just kapitalförsäkringar är att människor utnyttjar systemet och säljer sitt innehav så fort året håller på att ta slut och på det viset undviker att betala skatten. Däremot har man planer på att spärra det här i investeringskontot genom att ta ut skatten per kvartal istället för per år. Det gör att människor inte kan utnyttja systemet på samma sätt.

Jag tycker det låter jätteintressant ur ett privatekonomiskt perspektiv. Att få ytterligare en sparandeform som duckar för reavinsten lär locka väldigt mycket nya kunder.

Lämna en kommentar