Kan man handla tryggt på Internet?

Förra året blev över 50 000 svenskar utsatta för bedrägerier när de handlade och betalade med kreditkort på Internet. E-handeln ökar i antalet utövare och 2009 blir inget undantag. Företaget Verisign räknar med att runt 79 procent av svenskarna kommer köpa någon julklapp på Internet. Det här gör att också bedrägerierna ökar. De 50 000 personer som blev utsatta under föregående år motsvarar en ökning på 25 – 30 procent under de senaste två åren som blivit utsatta för bedrägerier eller bedrägeriförsök.

Svensk Handel har personal som sitter och letar runt på olika sajter för att kontrollera både säkerhet och om det finns företag som bara är ute efter att luras. Alla upphittade bedrägeriförsök polisanmäls. Det är ändå så att Näthandeln har blivit oerhört mycket säkrare än tidigare och experter menar att det normalt inte är någon fara men att man alltid skall vara uppmärksam. Bankerna som utfärdar korten till privatpersoner har olika lösningar till att säkra upp möjligheten till bedrägerier. Det kommer virtuella kort, kod-dosor, säkerhetskoder samt brandväggen 3D Secure som kommer från kortföretagen VISA och Mastercard.

Ser man kraskt på det hela handlar det om att någon kommer åt ditt namn, ditt kortnummer och din cvv-kod för att lyckas och det skall inte underskattas. Håll koll på kortet för att vara trygg. Läs mer om Kreditkort Information för att få insikt i kortverksamheten.

Lämna en kommentar