Kortavgifter utomlands kan bli en tråkig upplevelse på semestern

Idag läser jag en intressant artikel som tar upp aspekten med kortavgifter på olika banker. Med kortavgifter avser då en kostnad som dras från kontot när du väljer att ta ut pengar i en automat i utlandet. Det är ganska enkelt att konstatera att många banker tar ut hutlösa priser för ett uttag vilket också innebär att det kan löna sig rejält att kontrollera villkoren innan man stoppar in korten i en uttagsautomat.

I tabellen som sammanförts av Din Ekonomi på DN.se kan tydligt utläsas att de flesta banker tar också ut en växlingsavgift eftersom valutan som kommer ur bankomaten är lokal. Det är bara Ica Banken, GE Money Bank och Nordnet Asset Card som är fria. Dessutom är det bara ICA banken och Skandiabanken som inte tar ut en avgift för att plocka ut pengar. Det kan tyckas skrämmande i dagens informationssamhälle där man inte skall ha några kontanter och allt är digitaliserat. Det torde inte vara mycket skillnad att plocka pengar på Kreta som över gatan hemma i Örebro.

Hur överbryggar man det här problemet då? Ett alternativ kan vara att inneha flera kort. Det förutsätter dock att man dels har bra koll på alla krav och regler som finns på respektive kort. Dessutom bör du vara noggrann och kunna hålla koll på alla korten i plånboken. Ett annat sätt kan vara att inte göra massa små uttag om det är det man normalt gör. Gör två större uttag på semestern för att hålla kostnaderna nere. Tänk dock på att du är noga med hur du hanterar dina pengar eftersom du helt plötsligt har mer pengar som kan försvinna.

Det finns mängder med information om kreditkort på Internet. Läs på och ta ett beslut som passar dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *