Bensinpriset ner lagom till semestern

Vi svenskar har väl knappast blivit bortskämda med att bensinpriset varit lågt det senaste årtiondet. Så är egentligen inte fallet nu heller men det är å andra sidan betydligt lägre än vad det var i förra veckan. Idag kan vi läsa på DN.se att de flesta bensinbolagen sänkte alltså sitt riktpris med 35 respektive 45 öre. Det här bara under de senaste dagarna. Normalt i den här perioden av året brukar priserna skjuta i höjden och pristoppen sker alltid någonstans mellan midsommar och slutet av juli. I år får vi alltså leva med det omvända. Som om det skulle vara ett problem?

Man funderar ändå lite på vad det är som gör att bensinpriset ändå är så känsligt. I artikeln har man intervjuat diverse betydande personer som kan en hel del om marknaden där man också kunnat konstatera att i ett normalt fall har vi toppen i ovanstående period. Priset faller sedan för att nå en ny topp i slutet av augusti. Det här OM det inte är så stora svängningar i världsekonomin vilket det nu har varit.

Den amerikanska bostadsmarknaden har inte återhämtat sig lika bra som väntat, europeiska banker har gjorts stresstester för att se vilka investeringar som kan komma att bli aktuella men ännu inte fått några svar, arbetsmarknaden i USA är dålig och vi vet ännu inte hur kvartalsrapporterna är för bankerna för att därigenom kunna konstatera större investeringar. Allt detta gör således att svenskar kan köra billigare bil på semestern. Nationalekonomi är fantastiskt men det är inte alltid helt enkelt att hänga med om hur det fungerar, det är en sak som är säker.

Prishöjningar är inte att vänta under sommaren utan lär komma i höst istället. Allt som en reaktion till nuvarande låga priser. Skulle dessutom vädrets makter spela in och sätta en bra mycket värre orkansäsong i mexikanska golfen vilket skulle kunna leda till minskad oljeproduktion lär priserna inte bara öka, utan också skjuta i höjden. De nyheterna lämnar vi dock därhän och ser fram emot en billig bilsemester!

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar