Igår var det stormöte mellan de större bankerna och källan till förslaget på lånetak, Finansinspektionen. Storbankerna tar nu upp striden mot det nya förslaget om att införa lånetak på bolån för att inte riskera att människor hamnar i ekonomisk kris. Thomas Högväg, som är SEB´s utlåningschef, säger till Metro att han tror att ett lånetak på 75 % av köpesumman skulle kunna få effekten att dagens bostäder går ner med 25 till 30 %. Även Nordea ser problem med införandet av lånetak eftersom att det kommer hindra unga människor att köpa hus. Att bidra med 25 % av summan från egen ficka kan röra sig om väldigt höga summor som många inte har tillgång till.
En ytterligare risk som bankerna ser det är att många som ändå kommer köpa hus, kommer istället att ta ett privatlån eller blancolån för att finansiera insatsen. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet och något som inte alltid är de bästa lösningen eftersom kontrollerna är bra mycket lägre än vid exempelvis ett bolån. Införandet av lånetaket planeras att ta sin början den 1 juli och skall läggas någonstans i intervallet om 75 – 90 procent av marknadsvärdet. Det innebär att det inte finns något beslut om hur vida det kommer bli ett högt eller lågt lånetak. Finansinspektionen vill komma bort från att människor försätter sig i situationer där man lånat till hela summan och sen inte kan betala för sig.
Det normala kravet som banker eller institut har idag är att personer skall lägga minst 10 procent av köpesumman i handpenning och klara av räntor upp mot 7 – 8 procent. Med de marginalerna bör människor normalt sätt klara sig och det är alltså inte omöjligt att grundkraven som de flesta idag har också blir de krav som gäller från Finansinspektionens sida. Det återstår att se.
Läs mer om bolån på Allt om Spara.