Lätt att hamna i lånefällan under julen

Det blir allt vanligare att man lånar pengar för att finansiera köp av julklappar och när man inte sedan har råd att betala tillbaka lånen sitter man där med höga förseningavgifter och skyhöga räntor. Vi hjälper dig att undvika denna fälla med matnyttiga tips och råd.

Julen är en högtid då man vill visa sin uppskattning för varandra och då är det lätt att det kan gå överstyr med presenter, julpynt och annat som man vill inhandla. Ofta är julen en tid på året som tär extra mycket på mångas ekonomi och har man en tight budget så är det lätt att överstiga budgeten och då är lån när till hands för att tänka ”att det ordnar sig efter jul”. Att tänkta så straffar sig oftast.

Ingenting ordnar sig av sig själv och när man inte sedan kan betala lånen så tillkommer avgifter och höga räntor vilket gör det ännu svårare att betala av skulden.

Snåla och spara

De två enklaste och mest självklara knepen för att undvika att hamna i denna fälla är att planera inför julen och snåla på allt som man kan snåla på. Skulle det vara så att man inte har råd så får man prioritera.

Den andra självklara svaret är att vara ute i god tid och spara pengar. Att exempelvis sätta över 400 kronor varje månad till ett speciellt konto pengar som sedan är öronmärkta för jul och nyår.

Konsumtionslån är aldrig en bra idé

Att låna pengar för konsumtion, som i detta fallet, är det dummaste man kan göra. Konsumtionsvaror har oftast inget eller väldigt lågt andrahandsvärde exempelvis kläder, tv, dator, osv. Därmed har man inget att sedan kunna sälja av för att återbetala skulden om man inte har möjlighet att betala räntorna eller amorteringskravet.

Även om julen handlar mycket om presenter och skapa god stämning så finns det andra sätt att göra det på än att ruinera sig.

Tillverka dina egna julklappar och julpynt

Ett exempel är att söka på nätet efter saker som man kan tillverka själv som smycket och dylikt. Det blir både billigare och mer personligt.

Försök helt enkelt att vara så kreativ som möjligt. Det finns mycket man kan göra själv istället för att köpa det färdigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *