Nya rapporter pekar på att studenter har plus i kassan

I måndags kunde vi berätta om att studenter vill ha högre studiemedel. Nu kommer det en intressant artikel på Metro som är intressant att läsa eftersom det säger precis raka motsatsen. Det är privatekonomen Kristian Örnelius på Swedbank som uttalat sig om att studenter faktiskt har plus i kassan sedan studiemedlet höjdes inför 2010. Swedbanks undersökning visar på att under 2009 hade studenter 30 kr minus i kassan när alla nödvändiga utgifter var betalda. Under 2010 är samma siffra 160 kr plus istället.

Dock är det högst relativt vad som anses vara de nödvändiga kostnaderna. Enligt Swedbank är det boendet, mat och kläder samt nödvändigt studiematerial. Att ha 100 kronor över varje månad för uteliv och nöjen inser nog de flesta att det inte blir speciellt roligt för de pengarna. Dessutom är det så att i studiemedlets höjning så var den största delen av lån så det är ändå de lånade pengarna som finansierar det mesta av studenternas levande. Något som också påtalades vara en anledning till måndagens protester och det är ganska givet att det påverkar studenternas ekonomi avsevärt.

Det skall sägas att av studenternas inkomster 2010 så står bostadsbidraget för nio procent av den. Det är en ökning med cirka fem procent om man jämför med siffror som kom 2001. Problemet är enligt Örnelius att det inte är speciellt många som söker ett bostadsbidrag med främsta orsak att de är rädda för att få betala tillbaka stora delar av bidraget. Inte en alls ovanlig situation som uppstår eftersom en student endast får tjäna 19 400 kronor innan staten går in och kräver pengar tillbaka. Den mest skrämmande siffran är dock att beloppet inte ändrats sen 1996. Alla med någon enstaka nationalekonomisk kunskap kan enkelt räkna ut att bara inflationen borde ha höjt den summan avsevärt.

Frågan är alltså om det faktiskt är så att studenterna har rätt i att protestera. Med ovanstående resonemang är det nog så.

Bostadsbidrag står 2010 för nio procent av studentens inkomster, jämfört med drygt fyra procent 2001. Fullt bostadsbidrag kan bara den som tjänar under 19 400 kronor per år få. Gränsen har inte ändrats sedan 1996.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *