Nya tandvårdsreformen

Det kan tyckas som en komisk rubrik eftersom det här infördes den 1 juli 2008. Men om sanningen skall fram så var jag själv helt ovetandes till idag då jag besökte tandläkaren. Dessutom har jag pratat med folk omkring mig och alla verkar lika ovetandes som jag själv. Eftersom det är ett utomordentligt spartips för privatpersoner väljer jag därför att uppdatera alla läsare på den nya tandvårdsreformen.

Tandvårdscheck

Den är delen är nog den som de flesta kommer i kontakt med eftersom det sker direkt vid ett besök för allmäntandvård. Det innebär i korthet att försäkringskassan står för en större del av kostnaden för besöket och betalar ut det vartannat år. Följande två klasser har tagits fram:

Personer 20 – 29 år samt 75 år eller äldre: Försäkringskassan ersätter 600 kr vartannat år.
Personer mellan 30 – 74 år: Försäkringskassan ersätter 300 kr vartannat år.

Det här innebär att om du besöker tandläkaren en gång vart annat år så kommer din undersökning kosta dig summan – 600 kr direkt i kassan. För egen del skulle en vanlig undersökning gå på 735 kronor vilket nu istället blev 135 kr. Fantastiskt.

Högkostnadsskydd

I reformen ingår också ett så kallat skydd för höga kostnader. Eftersom tandvården inte går inom gränserna för ett monopol eller liknande så råder fri prissättning. För att det skall bli möjligt att ersätta pengar för Försäkringskassan så har en så kallad referensprislista tagits fram som är den som åsyftas vid procentuella rabatter för högkostnadsskydd. En specialisttandläkare som debiterar mer än referensprislistan ersätts alltså inte utan det är alltid referensprislistan som ligger till grund för högkostnadsskyddet.

Kraven på klinikerna höjs avsevärt och det skall vara helt bekräftat att skador finns och att röntgenplåtar tagits för att det skall vara möjligt för Försäkringskassan att betala ut pengar. Det är alltså svårare att få ut pengar men ersättningarna blir också högre. Följande ersättningsnivåer gäller;

1 – 3000 kronor: Betalas helt och hållet av patienten själv

3001 – 15000 kronor: Försäkringskassan står för 50 procent av kostnaderna av referensprislistan. All typ av vård ersätts inte och betalas av patienten. Dessutom betalas mellanskillnaden mellan referensprislista och det högre priset av patienten.

15001 – : Försäkringskassan ersätter 85 procent av kostnaderna med samma förutsättningar som nivån tidigare.

Dags att gå till tandläkaren?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *