RUT-avdraget populärt

Det ständigt omdebatterade RUT-avdraget har aldrig använts så mycket som det görs just. Ena sidan av politiken vill ta bort det medan andra halvan vill ha det kvar. En grupp som troligtvis hoppas på att det blir kvar är barnpassarna eller ”Nannys” som den utrikiska varianten heter. Idag har det blivit väldigt populärt, inte minst i städerna, att använda sig av så kallade Nannys. Det har blivit så vanligt att anställda åker med på familjens semester då det blivit så uppskattade av de familjerna som de arbetar för. Det här skriver DN.se.

Avdraget infördes 1 juli 2007 och innebär att staten står för halva kostnaden för tjänster som städning, fönstertvätt, barnpassning och trädgårdsarbete. Rut står för rengöring, underhåll och tvätt och bygger på att familjer som utnyttjar bidraget får subventionerade kostnader i form av skatteavdrag. Idag arbetar ungefär 11 000 personer inom sektorn som finansieras med RUT-avdraget. Kostnaden för staten är cirka 1 miljard i uteblivna skattepengar, en bråkdel om man jämför med ROT-avdraget som är 10 gånger dyrare.

RUT har blivit väldigt populärt i Sverige oss och under föregående månad köpte 240 000 hushållsnära tjänster som kunde nyttja bidraget. Det är nästan lika många som köpte samma tjänster under HELA 2008. Populärt värre. En avskaffning av bidraget skulle alltså få ganska stora konsekvenser, inte minst för branschen om hushållsnära tjänster. Undersökningar visar idag på att 65 % av alla anställda kommer försvinna och att fyra av tio familjer som nyttjar hushållsnära tjänster inte längre kommer fortsätta med det om det blir dubbelt så dyrt.

Personligen tycker jag att bidraget är bra och att det borde få vara kvar över nästa mandatperiod också, oavsett vem som tar hem valet. Eftersom det tar en period att köra in ett sådant system som RUT är tror jag att om man väntar ett par år till så kommer systemet få ett riktigt bra fäste och vara en naturlig del av det svenska samhället. Det har mer eller mindre redan blivit det och det torde inte finnas anledningar att plocka bort det. Att få bort de svarta tjänsterna som var oerhört vanliga i den här sektorn av jobb tidigare måste ses som en lyckad kampanj. Dessutom visar nettosiffrorna på att kostnaden och intäkterna börjar gå mot break even, det vill säga att de är lika stora. Samtidigt som skatteintäkterna minskar för svenska staten så minskar också utgifter inom exempelvis a-kassa och bostadsbidrag.

Låt familjer som vill använda sig av RUT få göra det. Det tror jag alla vinner på i det långa loppet.

Lämna en kommentar