Se över och fundera på dina räntor

Det är relativt enkelt att just nu glädjas åt ekonomin när det handlar om bolån. Tack vare, eller på grund av är kanske ett bättre ord, finanskrisen så har svenska hushåll haft väldigt mycket pengar över det senaste året. Det beror inte minst på de mycket förmånliga räntor som funnits för villa och bostadsrättsägare. Den här tiden börjar emellertid nå sitt slut och det är snart dags att börja leva med riktiga räntor igen.

E24.se har skrivit en intressant intervju med fyra olika kända privatekonomer på de stora svenska bankerna där dandra. e fått uttala sig om vad som är viktigt om man står inför ett val där man skall köpa hus och därmed dra på sig större lån som man kommer få leva med en stor del av livet. Du som låntagare skall ALLTID förhandla mer fler än en bank så att du kan ställa de erbjudanden som du får mot varandra. Många faller naturligt in i alternativet att använda sin vanliga bank där man ändå har allt annat men tanken är att det skall skjutas bra mycket bredare än så. Det är viktigt att gå till andra banker för att sedan lägga fram de alternativ man fått till sin egen bank och fråga vad de har att säga om att du skulle kunna tänka dig att byta.

Sen är det så att om du samlar alla dina bankärenden med sparande, pension och lån hos samma bank så får du ofta möjligheter till lägre räntor med mera. Så det är givetvis inte så att man absolut inte skall prata med sin befintliga bank utan snarare tvärtom. Det kan emellertid vara bra att komma med lite krav som du fått möjlighet till på andra banker och därmed ger dig en bättre förhandlingssituation. Tänk på att det skall vara värt mödan också. Ett par hundralappar i sammanhanget kostar mer än vad det smakar. Skall du byta och engagera dig skall det också ge större genomslag i ekonomin.

Tänk också på att det är väldigt lätt att bli för ivrig. Många gör misstaget att redan börjat förälska sig i huset man vill ha innan man går till banken. När budgivningen börjar så spelar det ingen roll. ”Ett par hundra tusen mer eller mindre spelar väl ingen roll” är en rätt vanlig kommentar och om sanningen skall fram så…Jo, det spelar en jäkla roll med räntor och annat.

Bestäm dig för ett tak och håll dig till det!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *