Studenter vill ha högre studiemedel

Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, går i gemensam trupp ut och kräver högre studiemedel för svenska studenter. Man menar på att varje student i Sverige går i genomsnitt back med 625 kronor per månad. Vid årsskiftet 2009/2010 höjdes studiemedlet med 350 kronor men eftersom studiemedlet är en kombination av bidrag och lån blev det här en sanning med modifikation eftersom höjningen till största delen var i själva låndelen. Det här är alltså både fel och för lite enligt SFS.

Man menar på att studiemedlet inte följt efter kostnadsökningarna som skett i samhället. Den absolut tyngsta kostnadsposten är boendet och snittkostnaden för detta ligger på hela 3 162 kronor. En ganska hög summa eftersom studiemedlet uppgår till 8 140 kronor. Hyran i storstäderna kan vara ännu högre och blir därmed också tuffare. Vissa studenter klarar ekonomin bättre men ofta har det med en bättre familjesituation att göra. Att man kan få lite bidrag och hjälp hemifrån. Det finns inte hos alla.

I takt med att konjunkturen i landet svänger är det periodvis många som går tillbaka till studierna då de är intresserade av att byta karriär. Det blir tufft i de mellanperioderna, särskilt om man har barn och familj. Då har man ofta kostnader för boende och levande som övergår en normal students kostnader med råge.

Är du intresserad av att läsa mer om studentrelaterad ekonomi rekommenderas alltomstudentlan.se som är en heltäckande guide för pågående samt blivande studier och den relation som finns mot ekonomi.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *