Svenska fritidshus populära – inte bara hos svenskar

Att ha ett litet rött torp med vita knutar i skogsbrynet vid en sjö, det är många svenskars dröm. Det är emellertid inte bara svenskarna själva som drömmer om det. Nya siffror visar att 33 000 svenska sommarhus har utländska ägare. Människor från Holland är de som ökar mest just nu. Det här skriver Metro idag.

Att vi har 33 000 utländska ägare innebär att sex procent av den svenska stugnäringen tillhör utländska medborgare. Framförallt är det personer från Danmark, Tyskland och Norge. Den största andelen stugor och fritidshus som har de här ägarna finns helt naturligt i Kronobergs län. Dock skall det sägas att det är en hel del som rör sig både till Värmland och till Strömstad samt Jönköping också.

Att Holländarna ökar tros bero på att man söker sig uppåt från något mer stirriga central- och sydeuropa. Det tar ungefär 12 h att åka till Sverige vilket inte är speciellt långt. Holland och Sverige är också lika varandra sett till samhället med den skillnaden att fritidshusen är bra mycket billigare i Sverige. För samma pengar som ett hus kostar i Sverige skulle endast räcka till ett garage i Holland.

Lämna en kommentar