Samma priser trots avskaffat monopol

Idag läser jag en artikel på Svenska dagbladet av Lina Flood som jag tycker är ganska intressant. Den handlar om den nya apoteksmarknaden och att flera nya intressenter har fått komma in på marknaden, just för att öka konkurrensen på den här marknaden. Det verkar emellertid inte som att de 5000 nya inköpsställen som öppnats sen 1 november inte riktigt har fått den effekt som väntats.

Många av de nya apoteken är till och med rädda för att ändra upplägget för att folk inte skall känna igen sig. Det är samma gröna och vita färger som gäller och hyllorna innehåller för det mesta mer eller mindre likadana produkter. Prissättningen på receptfria läkemedel är helt och hållet upp till handlaren att sätta medan det på receptbelagda läkemedel är Tandvård- och Läkemedelförmånsverket, TLV, som väljer vilja priser som skall gälla. Trots detta ligger alltså priserna på nästan identisk nivå som vanliga apoteket efter nästan sex månader.

En hänvisning till den norska apoteksmarknaden visar att priserna där efter så lång tid som nio år ungefär ligger på samma priser. Det skall dock inte tas ut någonting i förskott utan det kan mycket väl vara så att med tiden påverkas priser och utbud till det positiva. Tittar man på den vanliga handeln, det vill säga dagligvaruhandeln, så har prispressen redan börjat med receptfria läkemedel.

Jag tror som artikelförfattaren. Ger man det hela lite tid så kommer det få effekt. Rom byggdes inte på en dag, eller hur var det nu?

Trevlig påsk!

Lämna en kommentar