Svenska kronan ger billigare utlandsresa

Den svenska kronan är riktigt het just nu. Sedan valet har den svenska kronan ökat rejält mot sina kollegor i världen. Både dollarn och euron får se sig ordentligt slagna under den senaste perioden och en dollar kostar inte mer än 7 kronor och en euro 9 kronor. Fritidsresors informationschef Lottie Knutson menar att människor just nu har stenhård koll på hur valutakurserna rör sig, så när som på öret. Det är trots allt valutakurserna och räntorna som har väldigt stor betydelse för resebranschen. Låga räntor och stark krona ger en ökning i utlandsresor och tvärtom.

Varför blir det så här då? Det är egentligen ganska enkelt. Om vi har en stark krona kommer resande människor få mer för sina pengar och därmed konsumera. En annan sak som kan vara lite mer okänd för privatpersoner är att en svagare dollarkurs ger ett billigare inrikesflyg. Ungefär hälften av alla kostnader som kopplas till inrikesflyget räknas i dollar och det gör givetvis att svenska flyg då blir billigare.

Några som däremot inte hoppar av glädje när det gäller en svagare dollar är svenska exportföretag. En starkare krona gör att färre köp görs från företag utomlands och det minskar givetvis försäljningen. Framförallt gäller det här våra bilföretag och verkstadsindustrin som är oerhört känsliga för starkare krona. Inte minst då Volvo har nästan 20 % av all exportförsäljning går till USA.

Lämna en kommentar