Tv-avgift även för dig med endast en dator

Förvaltningsrätten i Luleå fastslår att Radiotjänst gör rätt som kräver att de med endast en dator och en uppkoppling ska betala tv-avgift. Detta eftersom en dator kan likaställas med en tv-mottagare och kan ta del av SVT:s webbsändningar, och att man ska betala tv-avgiften oavsett om man har för avsikt att ta del av sändningarna eller inte.

Bakgrunden till beslutet ligger i att SVT numera sänder sina tv-kanaler via webben och kan därmed ses av alla svenskar med en dator och internetuppkoppling. Innan kanalerna sändes via webben var TV:n den avgörande faktorn om man behövde betala TV-avgiften eller inte. Men detta har nu förändrats eftersom datorn gör det möjligt för vem som helst med en internetuppkoppling att ta del av sändningarna. Och oavsett om man tar del av sändningarna eller inte så har man möjlighet att göra så och då ska man betala tv-avgiften.

Det som ännu inte är avgjort, i domstol, är vad som gäller för surfplattor och mobiler, även om Radiotjänst anser att dessa två också ska omfattas av TV-avgiften så länge de har en uppkoppling. Om domstolen följer samma resonemang som med datorerna har jag svårt att se att dessa två tekniska prylar kommer att undantas från tv-avgiften.

Det känns lite som man har kommit till ett vägskäl i den här frågan. Tekniken gör det möjlig för oss att ta del av både radio och tv från en mängd olika prylar och i slutändan så kommer 99% av det svenska folket att krävas på tv-avgiften i alla fall, så vad är då vitsen? Det gör tv-avgiften till en omodern företeelse som bör ses över på allvar.

Lämna en kommentar