Lämna guldet i byrålådan

Har du guld hemma i byrålådan som du har funderat på att sälja av? Då skulle jag rekommendera att du håller dig lugn och väntar till nästa år då priset väntas stiga igen.

Efter att guldpriset nått sin historiska topp 2011 har den dalat sakta men säkert. Den stora sänkningen började i oktober 2012 och därefter har guldpriset sjunkit kraftigt. Just nu väntas priset ligga kvar på samma låga nivå ett tag framöver och inte förrän nästa år tror man att priset kommer att stiga uppåt igen.

Det som har drivit ned guldpriset är ljusningar i ekonomin vilket bidragit till att många sålt av delar av sitt guldinnehav. I takt med att den globala ekonomin förbättras så kommer allt fler att sälja av sitt guld vilket pressar ned priset. Men det finns också en stor efterfrågan, i bland annat Kina, som sannolikt kommer att driva upp priset igen, något du självklart vill ta del av. Det gäller även att hålla koll på den svenska kronan, som också är en bidragande faktor till hur mycket pengar du kan få för ditt guld.

Så är du inte i stort behov av pengar just nu är det bättre att ha is i magen och vänta ett år eller två innan du säljer av dina gamla smycken eller andra guldföremål.