Äktenskapsförorden minskar i antal

Sprang över en intressant artikel om relationer och samlevnad idag där det påvisas att antalet äktenskapsförord idag är nere på samma nivå som det var under 90-talet i antal. Detta gör ändå att det skrivs väldigt få avtal. 1/5 av alla som gifter sig skriver idag ett äktenskapsförord jämfört med 90-talets 1/3. Det låter kanske konstigt hur det kan vara på samma nivå om andelen minskat men det är helt enkelt så att fler gifter sig idag än förr. Det gör att andelen också faller.

För er som inte riktigt har klart för er vad ett äktenskapsförord innebär så handlar det alltså om att man, ofta tillsammans med en advokat, skriver ett äktenskapsförord som förklarar vad som skall ske med parets egendom om en skilsmässa skulle inträffa. Man klargör också vad i äktenskapet som är privat egendom och vad som är gemensam egendom. Det här för att enkelt kunna göra uppdelningen i en eventuell bodelning som alltid sker efter en skilsmässa. Man kan se det som en form av testamente för inventarier. Dock skall det sägas att även investeringar i skog och värdepapper delas upp i ett äktenskapsförord.

Det är en oroande utveckling att färre skriver äktenskapsförord eftersom det ökar risken att det blir väldigt mycket bråk och tjafs när en skilsmässa inträffar. Ingen vill idag tänka på vad som kan hända och det är olustigt för många att skriva hur man skall dela saker om man ändå inte vet om man skall dela sig. Det är inte en helt enkel fråga men en ack så viktig att ta tag i. Det är nog så jobbigt att dela på sig än att hålla på att bråka om vad som är enskild och gemensam egendom.

Läste också en intressant artikel på alltomspara.se om hur ekonomin förändras drastiskt för ett par som skiljer sig. Du kan läsa mer i nyheten om skilsmässa.

Lämna en kommentar