Amortera bolånet nu!

I Sverige blir allting billigare. I takt med det ökar också svenskarnas skulder. Historiskt sett så har det varit så att inflationen har minskat bolånen för låntagarna eftersom prisuppgång minskar pengarnas värde. Det här gör att det sker en form av automatisk amortering på lånet. För tillfället råder alltså det motsatta.

I takt med att inflationen är omvänd och att saker och ting istället blir billigare får det effekten av att pengarna istället blir mer värda och att lånen sticker iväg och blir dyrare. Eftersom räntorna kommer gå uppåt framöver är det högst lägligt att betala av så mycket man bara kan på sina bolån nu när det är mer pengar över. Det är alltså mycket viktigt att lyssna på de råd som finns av bankernas ekonomer.

Just nu amorterar svenskar i allmänhet väldigt lite på sina lån och använder istället pengarna på konsumtion. Många har även valt att använda sig av så kallade amorteringsfria lån vilket är ännu mer farligt. Sammantaget är återbetalningstiden på svenska bolån 91 år. Det här är visserligen en förbättring från föregående år när det låg på 133 år men det är fortfarande högt.

Kan man återbetala skall man återbetala. Thats it. Det finns en hel del att läsa om bolån här.

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar