Banker tjänar stora pengar tack vare bolånen

Sitter faktiskt och blir uppriktigt förbannad när den ena efter den andra rapporten om högre vinster för bankerna ramlar in. Flera banker har i de tre första kvartalen gått med vinst på ett nästan skrämmande sätt. Igår kom bomben att Swedbank gick över en miljard mer i vinst än vad de själva hade räknat med. Då är någonting allvarligt fel på marknaden.

Har läst både på Alltomspara.se och i Metros pappersupplaga om Finansinspektionens kontroll och granskning av bankernas marginaler på sina boräntor. På de senaste två åren har marginalen fördubblats, från 0,6 procents pålägg till 1,2 procents pålägg. Det är i mina ögon sett skrämmande. Marginalen i det här sammanhanget är alltså vilket procentuellt påslag som bankerna lägger till sina utlåningar mot kund från det som de betalar för att låna pengar från andra banker. Enligt Finansinspektionen så görs kontroller och man bevakar ständigt bankerna så att de inte missköter sig men att det är svårt eftersom det inte finns någon uttalad ”normal-nivå” om vad som är ett rimligt påslag.

Är det något som borde göras är det väl i så fall att sätta en rimlig nivå som bankerna skall rätta sig efter. Även om det är privata företag som vill tjäna pengar måste det finnas någon vett och etikett, även för dessa aktörer. Staten har dessutom ägande i flera av aktörerna och att samhället fungerar borde vara högsta prioritet. När en bank tjänar mer än en miljard mer på nio månader än de själva räknat med är någonting allvarligt fel. Behöver räntorna verkligen justeras allt eftersom med de siffror som den görs nu? Torde det inte finnas ett intresse att försöka vinna kunder genom att INTE höja räntorna och följa övriga aktörer på marknaden?

Personligen tycker jag bolånen mer och mer börjar lika de kartell-misstankar som länge funnits i bensinbranschen. Det måste vara ett utmärkt läge för banker som vill sticka ut att försöka arbeta med att locka kunder genom att erbjuda lägre räntor. Särskilt nu när bolånetaket har införts.

Trevlig helg.

Lämna en kommentar