Bankomatskortet försvinner – nu kostar det att ta ut från bankomaten

Nu kanske du tänker, vadå kommer de ta en avgift för uttagen ur en bankomat? Nej så är det inte, men indirekt så kommer du att få betala för att ta ut pengar ur en bankomat. Nu efter årsskiftet så har det vanliga bankomatkortet försvunnit. Med bankomatkortet kan du endast ta ut pengar från en bankom och det har varit helt gratis att skaffa samt inneha.

Framöver måste man nu skaffa ett kort som exempelvis VISA eller MasterCard, för att kunna ta ut pengar från en bankomat. Att inneha ett sådant kort kostar ofta pengar i form av en årlig avgift som bankerna tar ut.

Bankerna vill lägga kostnaden på kunden

Anledningen till att bankomatkortet försvinner är att bankerna vill lägga kostnaden för hanteringen av pengar på kunderna. Men är det inte så att kunderna, indirekt, betalar för att bankomaterna finns? Alla avgifter som bankerna tar är ju för att täcka sina rörelsekostnader och där borde det ju ingå kostnader för bankomaterna och hanteringen av pengar.

Man frågar sig hur långt bankerna kan gå med avgifter och överföring av kostnader på sina kunder. Vad händer härnäst att vi ska betala för att ha pengar på banken? Eller att bankerna lägger på en avgift för att vi ska kunna ha ett bankkonto?

Lämna en kommentar