Bensinpriset mot nya höjder

Det har varit ganska tyst om bensinpriserna under de senaste månaderna. Det har egentligen inte att göra med att priset legat stabilt eller är lågt utan det handlar mer om att det troligtvis funnits andra problem att ventilera under den pågående krisen. Faktum är dock att bensinpriset aldrig varit högre i mars någonsin. Under tisdagen höjde de stora bensinjättarna sitt riktpris till 13,13 kronor litern.

Normalt gäller att priset brukar gå uppåt och den mest tydliga säsongsvariationen ligger under svenska semestertider. Samma sak gäller för den olja som finns i folks hushåll under vinterhalvåret. De stigande priserna just nu är en rekyl av att världen håller på att återhämta sig efter krisen. Under den djupaste av dalarna under krisåret var fatpriset nere på ynka 40 dollar. Idag ligger det på det dubbla, cirka 80 dollar vilket tyder på att marknaden börjar återhämta sig.

Trots detta tror ändå vissa experter på att det kan ske några sänkningar framöver också. Det är inte helt säkert att marknaden är redo för just de här höjningarna ännu vilket kan leda till att säljarna måste gå ner i pris igen för att stimulera köparna. Det kan bli en följd och därmed en sänkning av priserna. Det mest troliga är att priset kommer att pendla en del upp och ner för att sedan nå nya höjder under semestrarna i västeuropa och USA.

Skall man köpa bil och ta billån kan det vara läge att fundera på vad bilen faktiskt dricker per mil. Det kan bli några kronor på ett år det.

Lämna en kommentar