Det konstaterar Statens Bostadskreditnämnd, BKN, i en rapport som offentliggjordes under dagen. Priserna är högre än vad som kan motiveras om man ser till olika faktorer så som hyror, kostnader för boende samt ekonomisk tillväxt. BKN fastslår att priserna på den svenska bostadsmarknaden är övervärderade till cirka 20 procent. Faktum var att när krisen slog till så var de flesta överens om att bubblan skulle spricka och att priserna därmed skulle gå neråt igen. Det blev dock inte riktigt som planerat. Eftersom svenska Riksbanken förde en väldigt aktiv nollräntepolitik så blev det oerhört billigt för bankerna att låna pengar vilket medförde att bolånen blev billigare i takt med att räntan sjönk avsevärt.
Det här har givetvis fått till följd att priserna på bostadsmarknaden knappast har korrigerats åt det håll som förväntats och som gjorts i väldigt många länder under de senaste åren. Nu kvarstår egentligen bara frågan ”när” korrigeringen inträffar. Analytiker på BKN tror att det kommer inträffa inom en treårsperiod vilket ändå måste anses som ganska snart. Något som kommer få en positiv effekt för de som ligger i tankar om att köpa boende samtidigt som de människor som sitter på tunga lån för sina bostäder inte kan se som speciellt upplyftande.
Idag visar statistiken på att ungefär 46 procent i genomsnitt motsvarar den belåningsgrad som svenskarna idag har på sina hushåll. Bra mycket högre än tidigare kris under 90-talet. Eftersom denna också ständigt ökar så ser det knappast ljust ut när väl dagen är framme för korrigeringen. Det här syns tydligt när man förhåller skulder och disponibel inkomst till varandra. I dagsläget har svenskarna i genomsnitt 156 procent i skulder, i förhållande till den disponibla inkomsten. Sådär bra siffror.
Framtiden är oviss för många och det lär bli spännande på många plan när räntan väl höjs och priserna inleder sin korrigering. Frågan är vilken sida som kommer le mest.