Det femte jobbskatteavdraget – redan till nästa år

Det har tvistats om huruvida Regeringen kommer att införa ett nytt jobbskatteavdrag, den femte i ordningen, redan till nästa år. Det som talade mot ett införande av ett nytt jobbskatteavdrag var om ekonomin tillät detta. Men nu är det i alla fall klart att Regeringen inför ett nytt jobbskatteavdrag.

Det är både på gott och ont som Regeringen presenterar ett ytterligare jobbskatteavdrag. De positiva sidorna är att många får mer pengar i plånboken. Detta leder då till att konsumtionen ökar och då får staten tillbaka en del av pengarna. När konsumtionen ökar så sätter det ytterligare fart på ekonomin då företagen får det bättre.

Men allt är inte bara till det bättre. Ett nytt jobbskatteavdrag gynnar också de som redan har mycket pengar, såväl som medelsvenssons och arbetarna. Detta menar många skapar större klassklyftor, då de som inte tjänar så mycket inte heller får så mycket pengar i plånboken i jämförelse.

Detta är en svår balansgång som Regeringen ger sig ut på. Det kan slå tillbaka både när det gäller den allmänna opinionen, men även ekonomiskt. Så vi får väll vänta och se om det blir nå fler jobbskatteavdrag i framtiden. Men det kommer med alla sannolikhet att dröja i så fall.

Lämna en kommentar